1960-luku
Vasemmalla teltta nykyisen kirkon tontilla 1962
Alla teltta jossain kyläkunnalla 60-luvulla
"1960 elokuun 22.pnä. Pöytäkirja tehty Saarijärven Vapaaseurakuntaa järjestettävässä kokouksessa.
1. Kokous oli kutsuttu koolle Emil Rautiaisen kotiin ja läsnä olivat seuraavat henkilöt: Past. Vilho Rantanen, Vilho Kinnunen, Eeti Pollari, Veikko Laurila, Hilja Muittari, Emil Rautiainen, Otto Rautiainen, Armas Pasanen ja Kauko Pölkki.
3. Päätettiin perustaa seurakunta ja sen nimeksi annettiin Saarijärven Vapaaseurakunta ja perustettiin niiden järjestyssääntöjen puitteissa, jota Suomen Vapaakirkko on painattanut.
4. Vanhemmistoon valittiin Emil Rautiainen, Otto Rautiainen, Kauko Pölkki, Eeti Pollari, Vilho Kinnunen, Veikko Laurila, Armas Pasanen ja Eino Toivio.
5. Esimieheksi valittiin Kauko Pölkki ja varaesimieheksi Eeti Pollari. Sihteeriksi valittiin Meeri Laurila."
Meeri Laurila
Kauko Pölkki
ARI-TUOTE kuvapotretissa 60-luvun alkupuolella. Yritys työllisti paljon vapaakirkollisia ja oli näinollen edesauttamassa Vapaaseurakunnan synnyssä, kuin myös kirkon rakentamisessa.
"1961 helmikuun 6.pnä. Pöytäkirja tehty Saarijärven Vapaaseurakunnan vanhemmistonkokouksesta.
2. Päätettiin perustaa rukoushuone Saarijärvelle, jota varten on tontti saatu 10.10.1960 Saarijärven kunnalta. K.o. tontin on Suomen Vapaakirkon hallitus kokouksessaan 08.10.1960 päättänyt ostaa Saarijärven Vapaaseurakunnalle."
3. Rakennuskustannukset arveltiin nousevan 8 milj.mk
4. Päätettiin pyytää Vapaakirkkohallitukselta 2 milj.mk laina mahdollisimman halvalla korolla, jonka lisäksi otetaan lainaa pankista.
1961- kevät-talven aikaan Emil Rautiainen suoritti puu-keräyksen, joiden sahaus alkoi vapunpäivänä kirkon tontilla Otto Rautiaisen sirkkelillä ja talkooporukalla.
"1961 joulukuun 3.pnä. pöytäkirja tehty Saarijärven Vapaaseurakunnan kokouksessa.
4. Esimieheksi valittiin Emil Rautiainen ja varalle Eeti Pollari.
8. Vanhemmiston jäseniksi valittiin Emil Rautiainen, Otto Rautiainen, Kauko Pölkki, Eeti Pollari, Vilho Kinnunen, Veikko Laurila, Armas Pasanen ja Elli Rautiainen.
10. Pyhäkoulun opettajiksi valittiin Elli Rautiainen, Helvi Mäkinen, Aulikki Mäkelä ja Saimi Ohranen
12. Valittiin kirkkorakennustoimikuntaan: Emil Rautiainen, Otto Rautiainen, Väinö Rautiainen, Vilho Kinnunen ja Armas Pasanen."
Kuvissa yllä vasemmalta Väinö Rautiainen, Veikko Laurila ja Armas Pasanen, Eeti Pollari ja Emil Rautiainen
1960-luvun alussa tulevan Vapaakirkon tontti oli vielä peltomaana. Tuntemattomat ihmiset odottavat "Lättähattua" Saarijärven seisakilla (kuva museon).
Kuvassa nykyisen kirkon tontti oli tällainen 1961-62. Puutavara odotti taapelissa aikaansa ja teltta toimi kirkkona. Kehitys ei kuitenkaan kulkenut "Lättähatun" tavoin ohi, vaan syksyllä 1962 alkoi maansiirtotyöt ja hiekanajo. Hiekkaa ajettiin 150 kuormaa ja niiden maksun organisoi Emil Rautiainen ottamalla viisi vekseliä pankista ja jakoi ne Rautiaisille, Pasasille, Kinnusille, Lauriroille ja Ohrasille, kullekin yksi: "siinä on sinun, maksa kun jaksat" saatesanoilla.
"1962 11.pnä. marraskuuta pöytäkirja tehty Saarijärven Vapaaseurakunnan vuosikokouksesta.
4. Esimieheksi valittiin Eeti Pollari, varalle Armas Pasanen
8. Vanhemmiston jäseniksi valittiin Vilho Ohranen, Väinö Rautiainen, Emil Rautiainen, Otto Rautiainen, Armas Pasanen, Veikko Laurila, Eeti Pollari ja Elli Rautiainen.
12. Kirkkorakennuslautakuntaan valittiin Emil Rautiainen, Otto Rautiainen, Väinö Rautiainen, Vilho Kinnunen, Armas Pasanen ja Vilho Ohranen."
Vilho Kinnunen
Vilho Ohranen
Elli Rautiainen
Otto Rautiainen
Puutavaran sahausvideo
Kirkon rakentamista uusi video
1963 kevät kesällä alkoi kirkon rakentaminen kirvesmies Aarne Roikosen johdolla. Rakennustyöhön osallistui muutaman palkatun kirvesmiehen lisäksi seurakuntalaiset kykyjensä-, kuin myös mahdollisuuksiensa mukaan.
Kyliltä kuultua:
Paikkakunnalle oli hiljattain tullut uusi rakennustarkastaja virkaansa. Hän oli mennyt kirkkotyömaalle suorittamaan tarkastusta ja oli jotain huomauttamista ollut jossain teknisissä toteutuksissa, aivan niinkin vakavia, että meinas pysäyttää rakennuspuuhat. Emil Rautiainen oli ollut samaan aikaan kantamassa pärekopalla sahanpuruja laipiolle, kun nuori virkamies tuli esittämään vaatimuksensa. Emil oli kuunnellut aikansa ja sanonut viimeiset sanat siihen keskusteluun, ja ne olivat: ” siinä on toinen koppa, ala kantaa puruja vintille”.
Uusi kirkko marraskuun alussa 1963
1963 marraskuun 17. Saarijärven Vapaakirkko vihittiin käyttöön
Kuvissa ylimmäisinä ihmiset saapumassa vihkijuhlaan. Keskikuvissa juhlayleisöä salintäydeltä. Alakuvissa vasemmalla juhlapuhuja Vapaakirkon esimies Usko Vaismaa ja oikealla vihkimisen suorittava pastori- ja maallikko ryhmä vas Eeti Pollari, Emil Rautiainen, Erkki Verkkonen, Usko Vaismaa, Wiljam Rimmi, Vilho Rantanen, Valdemar Kastepohja ja ?.
Alla juhlakuoro Vilho Ohrasen johtamana
Kirkon vihkijuhlien aikoihin YLE kävi kuvaamassa varhaisuutisiinsa 01. joulukuuta ulos tulleen kuvauksen kirkosta. Valitettavasti ääninäytettä kuvan mukana ei tullut, mutta kuva-video on tässä.
Kukahan siinä työntelee lastenvaunuja?
17. marraskuuta oli Saarijärvellä merkittävä päivä, kun Vapaakirkon vihkijäisten lisäksi Matkahuolto vihittiin käyttöön ja Kauppakadun avajaiset olivat myös.
Pyhäkoulut olivat seurakunnan toimintaa alusta alkaen ja 60-luvulla oli opettajina useita seurakuntalaisia: Emil Rautiainen, Helvi Mäkinen, Aulikki Mäkelä (Saarela), Saimi Ohranen, Vilho Ohranen, Armas Pasanen, Tarja Mäkelä, Mirja Saharinen, Ruth ja Ilpo Huurresalo. He eivät kaikki olleet yhtäaikaa, vaan oli 4-6 pyhäkoulunpitäjää vuosittain .
1964 Romanijuhlat teltassa kirkon pihalla
Alla Hietalahden pyhäkoulu Ari-Tuotteella Aulikki Mäkelän, Emil Rautiaisen ja Helvi Mäkisen vetäminä
"1966 tammikuun 22. Pöytäkirja Saarijärven Vapaaseurakunnan vuosikokouksesta.
8. vanhemmistoon uutena Pentti Salminen
12. Päätettiin saarnaaja Eeti Pollarin kannatuksesta seuraavasti: kannetaan kolehti kuukauden ensimmäinen sunnuntai ja tulo annetaan Eeti Pollarille."
"1967 helmikuun 5. Pöytäkirja Saarijärven Vapaaseurakunnan vuosikokouksesta.
12. Päätettiin, että Eeti Pollarille maksettavaan avustukseen seurakuntalaiset ilmoittautuvat Pentti Salmiselle ja lupautuvat maksamaan kuukausittain määrätyn summan.
14. Päätettiin, että Ilpo Huurresalo kerää seurakunnan jäsenmaksut."
1967 Kastejuhla Muittarinkylällä kastajana Eeti Pollari
Akseli Halla-aho johtamassa laulujuhla-kuoroa
Kuorovierailu Saunakylän kesäjuhlilla
Aulikki Mäkelä toimi seurakunnan sihteerinä veljensä Kaarlon ohella 60-luvulla.
Ensimmäinen Räsänniemen leiri 1967
Räsänniemen leiri video 67-68 ?
"1967 joulukuun 5. Pöytäkirja tehty Saarijärven Vapaaseurakunnan Marraskuun kokouksessa.
4. Vanhemmistoon valittiin Otto Rautiainen, Aili ja Arvo Joensuu, Eeti Pollari, Emil Rautiainen, Ilpo Huurresalo ja Oili Niskanen."
"1968 helmikuun 13. Pöytäkirja Saarijärven Vapaaseurakunnan talouskokouksesta.
5. Suunniteltiin kesän telttaohjelmaa. Päätettiin pitää lasten leiri Räsäniemessä 1-7 07 ja kirkonkylän telttakokoukset heinäkuun toinen viikko. Puhujaksi Antero Korhonen.
6. Päätettiin, että seurakuntalaiset maksavat 1000mk vesijohtoverkostoon liittymisestä."
1960-luku:
Ensimmäinen vuosikymmen Saarijärven Vapaaseurakunnassa oli pöytäkirjojen valossa katsottuna suurta "Jumalan ihmettä". Perustamiskokouksessa oli kahdeksan ihmistä, josta väki lisääntyi n. 30 hengen seurakunnaksi ja alkoi hetimiten suunnitella kirkkorakennusta kokoontumispaikaksi. Kolmessa vuodessa kirkko oli valmis vihittäväksi käyttöön. Ensimmäisen vuoden oli esimiehenä Kauko Pölkki ja seuraavan Emil Rautiainen ja 1962 alkaen Eeti Pollari. Pöytäkirjojen mukaan Eetin palkasta oli ensimmäinen maininta vasta -66 ja -69 se vasta määriteltiin maksettavaksi seurakunnan varoista ja oli suuruudeltaan 300mk.
Kokoustoiminta pääsääntöisesti oli sunnuntaisin klo 19.00 Jumalanpalvelus ja pyhäkoulut päivällä, tiistaisin rukouskokous ja lauluharjoitus torstaisin Vilho Ohrasen johtamana. -65 lähtien oli myös tyttö- ja poikakerhot. Kesäisin oli telttakokoukset, niin kirkolla, kuin kyläkunnillakin, sekä harvase kesä oli ns. romanijuhlat, sekä lasten leirit.
Seurakuntalaisten aktiivisuus, samoinkuin sitoutuneisuus oli yli 50% jäsenmäärään verrattuna joka olisi tavoiteltava luku myös nykyisin.