1970-luku



Vuosikymmenen alkuvuodet Eeti Pollari oli esimiehenä ja vanhemmiston jäsenet olivat Eetin lisäksi Armas Pasanen, Arvo Joensuu, Emil Rautiainen, Vilho Ohranen, Vilho Kinnunen ja Elli Rautiainen.

Sunnuntaisin oli pyhäkoulut päivällä Ari-tuotteen tiloissa, Vapaakirkossa ja Linnankylällä ja illalla klo. 19.00 Jumalanpalvelus kirkossa jota edelsi rukouskokous jonka alkamisaika vaihteli 17.30-18.30.

Maanantaisin oli kuoro-harjoitus ja keskiviikkoisin ompeluseura-rukouskokous.

Tyttökerhon johtajina oli Meeri Maukonen, Lea Pollari ja Annikki Ohranen, Mirja Saharinen ja poikakerhoa vetivät Asseri Saharinen, Esko Paananen ja Usko Ohranen

Lasten leirit oli kesäisin Räsänniemessä ja telttakokous-sarjat kirkolla ja kyläkunnilla.

eemilrautiaisenhautajaiset.jpg
                                                        Emil Rautiainen kuoli elokuun 7. 1973

Video hautajaisista


1973 marraskuun 18. oli kirkon 10v. juhla jossa oli vierailevina puhujina Erkki Verkkonen ja Antero Korhonen.

erkki_verkkonen2.jpg

antero_korhonen2.jpg




asservilhoarvo_ja_vesa.jpg


1974 Asseri Saharinen, Vilho Kinnunen, Arvo Joensuu ja Vesa Mäkelä- "miehet juhla-asuissa" Achram- miestenpäivillä Päiväkummun leirikeskuksessa. Siellä he kokivat, että Saarijärvellekin olisi saatava jotain hengellistä toimintaa miehille ja päättivät aloittaa miesten raamattu- ja rukouspiirin. "Veljespiiri" nimisenä ja yhteiskristillisenä miehet kokoontuivat veljien kodeissa. 

"1975 syyskuun 14. Ylimääräinen seurakunnan kokous Vapaakirkon pikkusalissa

          4. Puheenvuorossaan Eeti Pollari kertoi jäävänsä pois seurakunnan työstä.

          5. Keskustelu tulevista työmuodoista synnytti vilkkaan mielipiteenvaihdon. Rautiainen ehdotti, että valittaisiin työryhmä, joka vastaisi kokouksista ja puhujien kutsumisesta. Ehdotus hyväksyttiin ja siihen valittiin Armas Pasanen, Väinö Rautiainen ja Vuokko Pollari.

          6. Päätettiin, että esimiehen tehtäviä hoitaa seuraavaan seurakunnankokoukseen asti varalla ollut Armas Pasanen."

pyhakoululaisia_-70_luvilla.jpg

                                                Pyhäkoululaisia laulamassa seurakunnalle

"1975 marraskuun 15. Saarijärven Vapaaseurakunnan virallinen marraskuun kokous Vapaakirkossa. Läsnä oli 26 srk. jäsentä.

          5. Seurakunnan puheenjohtajaksi valittiin, Armas Pasasen kieltäydyttyä Arvo Joensuu. Varapuheenjohtajaksi valittiin Armas Pasanen.

          6. Vanhemmistoon tuli valituksi Arvo Joensuu, Armas Pasanen, Vilho Ohranen, Elli Rautiainen, Asser Saharinen, Väinö Rautiainen, Meeri Maukonen ja Pentti Salminen Eeti Pollarin tilalle.

          9. Kirkon pyhäkoulua pitää Kirsti Pietiläinen ja Anja Mäkelä, kotipyhäkoulua Marjatta ja Raimo Minkkinen ja Ari-tuotteella Armas Pasanen ja Usko Ohranen. Tyttökerhoa Liisan-sadossa Vuokko Pollari, Saharisella Mirja Saharinen, Ari-tuotteella Sirkka Pelander ja Lea-Liisa Laitinen, Mannilassa Leena Toikkanen. Poikakerhoa kirkossa Torsti Eriksson, Veijo Laurila ja Ari Pasanen. Ari-tuotteella Lasse Pelander, Ilpo Pollari, Jouni Pietiläinen ja Vesa Laurila.

          12. Seurakunnan emännän virkaan valittiin Saimi Ohranen, kirkon siivouksesta huolehtii Kirsti Pietiläinen seurakuntalaisten avustamana.

          13. Tulevasta toiminnasta keskusteltiin. Keskiv.19.11 yleinen kokous, mukana Jorma Kuusinen, 16.11 Hilja Aaltonen, 21-23 11 Antti Karvonen, perjantaina lasten juhla. Nuorten järjestämät myyjäiset nuorisotalolla29.11. vierailee Erkki Moisio. 7.12 laulujuhla Jyväskylän Vapaaseurakunnan Nuorisokuoro ja Vilho Rantanen. 14.12 lasten joulujuhla klo 15.00. 21.12 Eetu Åkerlund. Joulupäivän iltana yhteinen kokous Helluntaiseurakunnan kanssa. Päätettiin järjestää ensivuonna enemmän kokouksia kyläkunnille.

          15. Suomen Viikkolehdessä olleeseen saarnaajailmoitukseen on vastannut kaksi henkilöä, jäädään edelleen odottamaan."



k22.jpg

Poikakerhojen vetäjät

Ari Pasanen

Jouni Pietiläinen

Vesa Laurila

Ilpo Pollari

Veijo Laurila

Kuva Saarijärven museon







  73-75 oli Räsänniemen leirit joista kuvakoostetta alla. Kuvat Marita Janssonin albumista.

Tarkastuslaskelmat osoittavatkin, että kuvat ovat vuodelta 1971 (kiitos Vuokko)



rasaniemi_002.jpg

rasaniemi_001__kopio.jpgrasaniemi_008__kopio.jpg

rasaniemi_003__kopio_2.jpgrasaniemi_003__kopio_3.jpg

rasaniemi_003__kopio_4.jpgrasaniemi_003__kopio_5.jpg

rasaniemi_004__kopio_2.jpgrasaniemi_004__kopio_3.jpg

rasaniemi_004__kopio_4.jpgrasaniemi_004__kopio_5.jpg

rasaniemi_004__kopio_6.jpgrasaniemi_004__kopio.jpg

rasaniemi_005__kopio_2.jpgrasaniemi_005__kopio_3.jpg

rasaniemi_005__kopio_4.jpgrasaniemi_005__kopio_5.jpg

rasaniemi_005__kopio_6.jpgrasaniemi_005__kopio.jpg

rasaniemi_006__kopio_2.jpgrasaniemi_006__kopio_3.jpg

rasaniemi_006__kopio_4.jpgrasaniemi_006__kopio_5.jpg

rasaniemi_006__kopio_6.jpgrasaniemi_006__kopio.jpg

rasaniemi_007__kopio_2.jpgrasaniemi_007__kopio_3.jpg

rasaniemi_007__kopio.jpgrasaniemi_009__kopio_3.jpg

rasaniemi_009__kopio_4.jpgrasaniemi_009__kopio_5.jpg

scan0001__kopio__kopio.jpgscan0001__kopio.jpg



"1976 maaliskuun 21. Pöytäkirja Saarijärven Vapaaseurakunnan vuosikokouksesta.

          6. Käytiin keskustelua seurakunnan paimenen virasta vilkkaasti. Päätettiin, että seurakunta tarvitsee papin.

          7. Päätettiin ottaa yhteyttä past. Toivo Kuusiseen seurakunnan paimenen tehtävään kysymisen ja keskustelun merkeissä Yhteydenotto jäi veli Arvo Joensuun tehtäväksi".

toivo_kuusinen2.jpg

Toivo ja Kaisa Kuusinen











"1976 Pöytäkirja Saarijärven Vapaaseurakunnan virallisesta marraskuun kokouksesta

          4. Vanhemmiston erovuorossa olivat Elli Rautiainen ja Armas Pasanen. Armas Pasanen valittiin uudelleen ja Elli Rautiaisen tilalle past. Toivo Kuusinen.

          13. Keskusteltiin lauluryhmien vierailuista sairaalassa, vanhainkodissa ym. Päätettiin jättää kuoron harkintaan."

1976 perustettiin laulu- ja soitinyhtye Kuninkaanpojat, jotka toimivat vuoskymmenen loppuun palvellen seurakuntaa ja keikkaillessa ympäri Suomenmaata.

kunkkupopis_1.jpg

kunkkupois_2.jpg

 Kuninkaanpojat Helena-kuunarilla Kustavissa

1977_rasaniemi8.jpg

1977_rasaniemi_10.jpg

                                                           Lastenleiri Räsänniemessä 1977

"1978 maaliskuun 14. Saarijärven Vapaaseurakunnan maaliskuunkokous.

          8. Hyväksyttiin Saimi Ohranen toimimaan lähetystyöntekijä Seija Haapsaaren ja seurakunnan yhdyshenkilönä.

1978_seija_haapsaari.jpg

saimi_ohranen.jpg

  Seija Haapsaari

                                               Saimi Ohranen

          11. Keskusteltiin saarnaajakysymyksestä: Pentti Kuismanen on lupautunut tehtävään, mikäli seurakunta valitsee hänet yksimielisesti. Toivo Kuusisen toiminta päättyy 31. maaliskuuta 1978.

          12. Kuismanen valittiin yksimielisesti seurakunnan saarnaajaksi. Vanhemmisto järjestelee Kuismasen kanssa käytännön asiat.

          14. Seurakunnan jäsenluku on 141."

pastori_pentti_kuismanen.bmp

Pastori Pentti Kuismanen  perh.

"1978 marraskuun 12. Pöytäkirja Saarijärven Vapaaseurakunnan virallisesta kokouksesta.

          10. Eri työmuotojen kohdalla todettiin, että työ perustuu vapaaehtoisuuteen ja alttiuteen. Kuoroa johtaa edelleen Vilho Ohranen, pyhäkoulun opettajina toimii Armas Pasanen Ari-tuotteella ja Anja Mäkelä kotonaan. Ilolla todettiin uutena työmuotona lasten päiväkerho. Työssä ovat vastuussa olleet Hannele Kuismanen, Maila Rautiainen ja Sirkka Pelander, päiväkerho on torstaisin klo 10-12.30. Tyttökerhoa pitää Arja Kupiainen ja Valpuri Pihlajamäki torstaisin klo 18.00. Poikakerhoasiasta todettiin, että poikia olisi tulossa kerhoon, kun vain löytyisi alttiutta kerhon pitoon."

"1979 maaliskuun14. Pöytäkirja Saarijärven Vapaaseurakunnan maaliskuun kokouksesta.

          9. Kuultiin vanhemmistossa käsitelty seurakunnan rekisteröinti asia.

          10. Kokouksen läsnäolijat kannattivat yksimielisesti rekisteröintiasiaa. Seurkunnan kokouksen päättäessä rekisteröidä Saarijärven Vapaaseurakunnan ja samalla velvoitti vanhemmiston viemään asian "kiireellisesti" päätökseen.

          12. Hyväksyttiin esitys pianokeräyksestä, keräystä suorittaaa Arvo Joensuu. Todettiin uusi piano hankituksi ja mikäli keräys ei kata puuttuvaa summaa annettiin vanhemmistolle valtuudet päättää loppu rahoituksesta parhaaksi katsomallaan tavalla.

          13. Kuultiin vanhemmiston ehdotus kirkon lisärakennus hankkeesta, pikkusalin laajennuksesta jota vanhemmisto jää selvittämään. "

1970-luku:

Vuosikymmenellä oli kolme pastoria työsuhteessa, Eeti pollari, Toivo Kuusinen ja Pentti Kuismanen joka jatkaa seuraavalle vuosikymmenelle.

Kokoustoiminta oli pääsääntöisesti niinkuin ennenkin jumalanpalvelukset joita nimitettiin "yleiset kokoukset" sunnuntaisin ja ompeluseurat jotka muuttuivat nimikkeelle "keskustelu- ja rukouskokous viikolla. Lauluharjoitukset jotka myös saivat uutta nimeä "kuoron harjoitukseksi".  Pyhäkoulut sunnuntaisin, tyttö- ja poikakerhot toimivat viikolla.Rahaston hoitajan tehtävää hoiti Torsti Eriksson -76 lähtien ja saman ajanjakson Kirsti Pietiläinen ja Saimi Ohranen hoitivat emännän tehtäviä. Seurakunnan sihteerin tehtäviä hoiti Aulikki Saarela, Vuokko Pollari ja Asser Saharinen. Nuorisokuoron johtajana toimi Vuokko Pollari. Kesäisin toimi telttakokoussarjat kirkolla ja kyläkunnilla, sekä lastenleirit Räsänniemessä.


pyhakoulu_1970_luvun_loppupuolella.jpg

                                                                           Pyhäkoululaisia

Nuortenyhdistys oli alkuvuosikymmenen vain nimellisesti toiminnassa. Sitten puolenkymmenen tienoilla  nuoria olla jo niin paljon, että alkoi olla tarvetta ryhdistäytyä ja siitä seuraavassa:

1975 elokuun 31. oli perustava kokous jossa paikalla oli: Meeri Maukonen, Jouni Pietiläinen, Vesa ja Veijo Laurila, Lea-Liisa Laitinen, Annikki ja Sinikka Ohranen, Sinikka ja Elina Mäkelä, Ilpo ja Vuokko Pollari, Timo Lehto, Keijo Rautiainen, Riitta Honkonen, Ari Pasanen, Irma Pollari ja Kalevi Rautjoki.

Puheenjohtajana aloitti Vuokko Pollari ja varapj. Keijo rautiainen. Johtokuntaan valittiin Ilpo Pollari, L-L Laitinen,varsinaisiksi- ja varajäseniksi Jouni Pietiläinen ja Sinikka Mäkelä.

Nuorten kuoro alkoi harjoitella Vuokon johdolla perjantai-iltaisin, soluja perustettiin kolmeen paikkaan: Liisan-sato, Koulukunnas, ja Peltomannila ja kaikkien yhteinen solu kerran kuukaudessa Vapaakirkossa. Nuorten illat olivat lauantaisin kodeissa ja kerran kuukaudessa kirkossa.

Ilpo Pollari, Mauno Rautiainen, Ari Pasanen, Jouni Pietiläinen, ja Reijo Rutanen toimivat yhdistyksen puheenjohtajina.

Yhdistyksellä oli ns. maakalaislähetti Himalajalla jonka kuukausukannatus oli aluksi 100mk. ja-79 nousi 150mk:aan.

Kesätoimintaa oli teetupa Sateenkaarihallilla Kukonhiekassa paikkakunnan muiden seurakuntien kanssa ja vuorotellen. Kartsakirkko oli perjantaisin Paavonaukiolla Mäkelän kampaamon edessä, jossa oli musiikkia, todistuksia ja tarjoilua.

"Pentti sanoi,ettei saa tulla liian jyrkkiä eroja nuorten ja vanhojen välille ja suositteli nuorille rukouskokouksissa käymistä, että vanhat huomaisivat heidän olevan tosissaan"

"Myönteistä kesän työstä (-79): Rukouskokoukset ovat hyvin käytettyjä, leiri meni kivasti, kartsakirkko oli hyvä, kaarimajatoiminta olisi ollut hyvä, jos muutkin seurakunnat ja me itse oltaisiin oltu aktiivisempia järjestämässä ohjelmaa. Kaikinpuolin kesä meni kivasti hengellisessä mielessä. Lentopallokin vaihtui rukouskokouksiin."




1960-luku

1970-luku

1980-luku

1990-luku

2000-luku

2010-2012

Juhlavuosi 2013
tammi-huhtikuu

Juhlavuosi 2013
touko-elokuu

Juhlavuosi 2013
syys-joulukuu



Takaisin historiikin pääsivulle tästä